Убеден съм, че целите, които с ръководството на Министерство на земеделието (МЗм) сме си поставили, а именно в центъра да са земеделските производители и по-конкретно малките и средните такива, ще намери подкрепа и на този форум. Това каза зам.-министър Стефан Бурджев по време на официалното откриване на международния панаир АГРА, който се провежда в Пловдив от днес, 9 март до 13 март.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

“Един от основните ни приоритети в работа е подкрепа на българските производители, така че те не само да произвеждат, но да могат да преработват и да създават продукти с висока добавена стойност с местен произход и на достъпни цени. Министерство на земеделието цели да подкрепи дейността на бранша и да създаде най-добрата среда за тяхното устойчиво развитие”, каза Бурджев.

Земеделското министерство извоюва допълнителен ресурс от 150 млн. лева от бюджета за 2022 г., като с тези пари общият бюджет за земеделие възлиза на 450 млн. лева. “Средствата ще бъдат разпределени в помощ на селскостопанските производители. От тях 111,5 млн. лева по т.нар Ковид помощи, а над 36 млн. лева по мярката де минимис”, конкретизира зам.-министърът.

Момчил Неков: Целта ни е в рамките на годината да имаме Закон за браншовите организации

По думите му ресорното ведомство е работило на бързи обороти, така че да може да завърши Стратегическия план на България.

В Общата селскостопанска политика (ОСП) за българското земеделие трябва да бъдат инвестирани над 8 млрд. евро. С тях България заложи и 60% съфинансиране за втори стълб - Развитие на селските райони. Във всички свои инициативи и действия екипът на МЗм целеше справедливо разпределение на средствата между земеделските производители - малки, средни и големи, както и между различните отрасли.

Само заедно можем да постигнем с общи усилия развитието на конкурентоспособно земеделие, което да осигурява продоволствената обезпеченост на българските граждани”, заключи Стефан Бурджев.

Заедно с него вицепрезидентът Илияна Йотова преряза лентата и така изложенията АГРА, Винария и Фудтех 2022 бяха официално открити.

Сред акцентите на панаира са биологичното земеделие, биоикономиката и нейното прилагане, развитието на реален и успешен винен туризъм, фермерско и занаятчийско производство.

Още една новост е и участието на  Агротех - Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България. Най-новата браншова асоциация е съорганизатор на Агра 2022.  Агротех е учредена от 36 български компании, а нейните цели са свързани със създаване на съвременни условия за развитие, производство и продажба на агротехника и технологии в България.

Тази година в международния панаир вземат участие 500 компании от 25 държави. АГРА 2022 е най-мащабното издание досега. Тази година освен традиционното участие на открити площи, за първи път ще бъде представена едра земеделска техника и технологии  на закрито. Това се прави по световен стандарт, а машините ще бъдат изложени в три самостоятелни палати. Така АГРА 2022  надхвърли 35 000 м2  обща изложбена площ.

Очаквайте още материали от журналистите на Агри.БГ - Биляна Панчева и Екатерина Арсенова.