“Имаме дискусия с браншовете да скъсим срока за заявление за компенсации по de minimis. Tова мисля, че ще го въведем и ще го вземем като политическо решение”, заяви зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев..

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Думите му са след срещата с представители на сектор „Животновъдство”, на която бе поискано скъсяване на времето за кандидатстване по схемата, за да може средствата да стигнат по-рано до стопаните. Бурджев подчерта обаче, че „все пак има една методология и заявилите трябва да се проверят дали всеки отговаря на изискванията”. 

„Ние трябва да бързаме, защото всеки ден е важен за бизнеса, но трябва да има прозрачност, отчетност, рационално разходване. Идеята ни е националната и европейска помощ да бъде обвързана с по-засилен контрол”, добави той в ефира на телевизия Он Еър.

По думите му не се знае докога ще продължи безпрецедентната икономическа и инфлационна криза, а министерството се опитва да решава проблеми „солидарно с пострадалите производители и техните бизнеси”, като изтъкна увеличения бюджет за държавни помощи в подкрепа на растениевъди и животновъди. Коментира и заявките от сектор „Животновъдство” за протестни действия.

„Нормално е, хората наистина са под голям натиск, проявяваме разбиране, вчера дори премиерът уважи срещата, министърът също беше там… Винаги има един спор дали това, което се дава, е достатъчно. От страна на министерството и държавата ние правим компромиси, но те не могат да бъдат безкрайни, каза още зам.-министърът на земеделието.

Според него последната среща с бранша е била доста консенсусна и по много теми е намерено балансирано решение.