Много хора няма да искат да се сещат за 2020 г. От една страна, пандемията продължава да бъде голямо предизвикателство, а от друга, сушата накара фермерите да вдигнат безпомощно ръце. Но земеделието не търпи отлагане, зърнопроизводителите заложиха новата реколта и стискат палци 2021 г. да бъде по-благосклонна към тях. 

Обвързването субсидии-ренти: За и против

За това, как собствениците на земеделски земи оценяват изминаващата година, успяха ли да намерят общ език с арендаторите заради по-слабите добиви главно в Източна България и какви са очакванията им за 2021 г., Агри.БГ разговаря със Стайко Стайков – председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Как се отрази пандемията на пазара за земеделски земи?

Все още е рано да се даде официална оценка, годината не е приключила и се намираме в извънредна епидемиологична обстановка. Част от цените на земеделската земя се задържаха на старите си нива, но друга част са с тенденция за поевтиняване. Сухата година се отрази най-лошо на земеделците в Източна България и Добруджа. В Добруджа е очевиден моментният спад на цените и рентите заради сушата, но да не забравяме, че там бяха и на най-високите нива в България. Ако през 2021 г. валежите са нормални и няма други апокалиптични събития, считам, че пазарът ще се стабилизира.

Как повлия сушата върху изплащането на рентите?

Мога да отговоря категорично само за членовете на представляваната от мен Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), които в голямата си част са и земеделски производители. Още в началото на пандемията ние възприехме политика да бъдем в помощ, а не бреме за фермерите. Свързахме се с нашите партньори земеделци и им предложихме гъвкави варианти в създалата се ситуация. По този начин избегнахме стресови ситуации и намерихме в повечето случаи общ език.

Как ще коментирате предложенията за законодателни промени – обвързването на ренти с изплащане на субсидии; облекчаването на режима за водоползванe, гаранционния фонд за борба с градушките?

Обвързването на добросъвестното изплащане на ренти и/или наем от арендатора към собственика с получаване на субсидии за момента се обсъжда единствено за държавата и общините. Съществува логика същите правила да се отнасят и за физическите и юридически лица собственици на земеделски земи, които са милиони на брой. В момента се получава неравноправност между, от една страна, държава и общини, а от друга, частни собственици. За съжаление, недобросъвестни практики от наематели на земи към собствениците продължават да съществуват, макар и в по-малък процент.

На фона на климатичните промени и сериозните щети от сушата през тази година облекчаването на режима за водоползване е положително. Разковничето е в контрола при изпълнението му. За съжаление, то не може да компенсира липсата на напояване, дължащо се на лошото състояние на хидромелиоративната инфраструктура.

Що се отнася до превенцията и механизмите за защита от природните катаклизми, било то от градушка, наводняване, суша и т.н., има много какво още да се желае. Но отново всичко минава през обединението на земеделския бранш.

Каква е Вашата прогноза за сделките със земи и рентите през новата година?

Твърде е рано да се даде коментар за сделките със земи поради продължаващата извънредна обстановка в страната. В момента валежите се нормализират и в различни региони се създават условия за подобрение на почвените влагозапаси. Много е важно дали този темп ще се запази и до месеците май – юни следващата година, защото масово в този период се сключват договорите и съответно се предоговарят рентите.

Какво е Вашето пожелание за 2021 г.?

В навечерието на новогодишните празници бих искал да пожелая на всички български граждани здраве, късмет и една хубава и успешна 2021 г.