Краят на всяка година е време за равносметка. Каква година изпраща българският собственик и земеделец, попитахме Стайко Стайков – председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Какво трябва да знаете като собственик на бяло петно?

По негови думи при цената на основния производствен актив, респективно на арендата, няма стресови ситуации. Там, където земята е плодородна и съществува конкуренция между земеделските производители и/или арендаторите, той очаква увеличение за годината в рамките на до 10%.

Г-н Стайков, как оценявате изминаващата 2021 г.?

След трудната 2020 г., за щастие, добивите и борсовите цени през 2021 г. са добри. Надявам се тази комбинация да позволи на българския фермер да покрие загубите си и да продължи да се развива. От друга страна, цените на торове, препарати, семена, газ и т.н., стресово се увеличиха в пъти в рамките на месеци, което поставя пред изпитание не само фермерите, но и животновъдите (основно свинепроизводството).

За съжаление, не бе защитен интересът на земеделския бранш и той загуби близо 850 млн. лв., предвидени за напояване в Националния план за възстановяване и устойчивост. И през тази година неправителствените организации (НПО) от земеделието не намериха време и желание да се обединят в Национална земеделска камара (НЗК). 

Не съм особен оптимист и за Стратегическия план на България за 2023-2027 г. За цялата година имаше няколко заседания на Тематичната работна група (ТРГ), а сега в края ѝ се започна едно препускане. Няма НПО, която да разполага с ресурс да прочете и анализира документите, да подготви становище, да го съгласува с членовете си и да го изпрати в срок. Всичкото това бързане в края на годината и заливане с информация навежда до едни негативни възприятия.

Вярно ли е, че има огромен интерес към покупката на земя, но продавачите са малко, като един от факторите са по-високите ренти тази есен, които задържат предлагането?

В България през последните години се наблюдава трайната тенденция почти да няма предлагане на първичен пазар. Друга тенденция е основните купувачи да са български физически и юридически лица. За сериозен интерес от страна на чуждестранни инвеститори нямам информация. Дори някои чуждестранни инвестиции бяха осребрени.

Що се отнася до интереса, той е устойчив. Особено след като фермерите се убедиха в предимствата да обработват своя земя, включиха се активно на пазара и се превърнаха в основни купувачи.

Що се отнася до рентите/наемите, пазарът ги определя. Ако има търсене, те се вдигат и респективно падат при липса на интерес.

Какво си пожелавате за новата 2022 г.?

Бих се радвал да видя неправителствените организации в земеделието обединени. Обединени да защитават интереса на българския земеделец и собственик пред законодателната и изпълнителна власт. Да работят в екип и като равен с равен. На Вашите читатели пожелавам здраве, късмет и споделените мигове с близките през новата 2022 г.