Сушата миналата година и слабата зърнена реколта на доста места нямаше как да не доведат до промяна в рентите и цената на земята в различните райони на страната. Къде са най-скъпите ниви в момента, коментира Стайко Стайков – председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), за Монитор.

Зърнопроизводители разсрочват ренти

Полските райони по цялото поречие на река Дунав държат висока цена, като в Северозападна България тя вече е между 1300 и 2000 лв./дка. Като причина за това Стайков посочи богатите реколти от последните няколко години. В тези райони за добра категория земя рентите вървят по 65-80 лв./дка, допълва той.

Стайко Стайков: Значително повишение на цената на декар и рентите има в полските райони на областите Монтана, Враца и Видин. 

Заради миналата слаба стопанска година наемът за декар в Добруджа падна почти на половина – от 150 лв. на 90 лв. В момента рентите и наемите там се нормализират заради очакванията за по-добър добив. 

Стайков определи като ненормално високи цените в Североизточна България, които достигнаха 2000-2700 лв./дка за покупка на земя и 150 лв./дка за ренти. От миналата година обаче те са паднали съответно на 2000 лв./дка и 50-90 лв./дка.

В района на Чирпан, Стара Загора и Нова Загора продажбите вървят между 800-1300 лв./дка. Тук изключение правят терените в Странджа Сакар, където пада по-малко дъжд, почвата е бедна и реколтата е слаба.

В района на Петрич и Благоевград земята не е добра категория, но има много зеленчукови насаждения и парници. Затова земята се продава като цял бизнес със съответните съоръжения. Близостта до Гърция също е фактор за поскъпване, като сделките варират от 1000 до 2000 лв./дка.