Между 3 и 5 процента ще е ръстът в цената на земята тази година. Това каза за Фермер.БГ  Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). 
 
 
„В момента е най-неактивният период за пазара на земята, тъй като е жътва и основното нещо е да се прибере реколтата. Няма никакво движение на пазара и защото хората очакват да си получат рентите. Те не продават, докато не стане това, освен ако не е спешно“, обясни Стайков. 
 
Той добави, че има дребно раздвижване единствено на вторичния пазар, където са т.нар. пакетни сделки. Но, по думите му, на пазара в момента няма голяма сделка. 
 
 
Според Стайков всичко, което ще се случва ще е след септември, а може би в края на октомври, ноември, защото тогава ще се знае какво ще се случва в новия програмен период.  
 
„Това, което всички очакват е каква ще бъде субсидията за България и Румъния. Защото в момента има само догадки и неизвестност. Има един относителен стрес, тъй като все пак от голямо значение за цената на земята е дали ще се получава субсидия или не. Каква ще бъде тя и т.н. Общо взето пазарът е стабилен и е в рамките на прогнозите, които сме правили преди това“, обясни Стайков. 
 
Той смята, че там, където цените на земята са високи е достигнат пик и цените ще се движат с инфлацията. 
 
„Няма логика да нараства, тъй като нашата вече двойно е изпреварила цената в Румъния. И по-скоро цената на земята в Румъния ще нараства, а нашата ще е стабилна. Има места, в които тя е изкуствено завишена и може би там ще падне, а където е по-ниска, ще се качи леко. Но няма да има резки движения нагоре или надолу“, добави председателят на БАСЗЗ. 
 
Относно прогнозата му пред Фермер.БГ, че през тази година се очаква скок в търсенето на комасирани парцели, Стайков заяви, че тази тенденция ще продължи.  
 
„Тази тенденция не е само в България, а и в Европа. Така се плаща много повече, защото винаги можеш да направиш една добра принадена стойност“, обясни Стайков.