Цените на всички видове месо на българския пазар са се увеличили през миналия месец, като повишението изпреварва темпа на инфлацията.

Животновъд: Разчитаме на турските пазари

Средната стойност на месото от едър рогат добитък нараства през месец май с 1,8%, на свинското месо - с близо 6%, на агнешкото месо - с около 1%, а на птичето - с 1,6%.

Поскъпване се наблюдава също при малотрайните колбаси – с 4,5%, при трайните колбаси – с 3,1%, и при каймата - с 4,3%, стана ясно от нови данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наред с това увеличение на цените през миналия месец има при ориза, киселите млека, сиренето и при редица растителни продукти - зрял лук и чесън, кореноплодни зеленчуци - моркови и червено цвекло, зрял боб, ябълки и плодови сокове.

Поевтиняват прясното мляко и яйцата, млечните и растителните масла, както и сезонните зеленчуци – домати, краставици, зеле, листни зеленчуци, гъби и пресни зеленчукови подправки.

Средното повишение на цените на хранителните продукти през май е 0,3% при обща инфлация за месеца 0,1%.

Инфлацията от началото на годината - май 2019 г. спрямо декември 2018 г., е 1,8%, а годишната инфлация за май 2019 г. спрямо май 2018 г. е 3,5%, съобщи НСИ.