Знаете ли, че медът е на път да свърши - този въпрос задава в поредния си видеоклип в Instagram влогърът Нусеир Ясин. В рамките на една минута мъжът споделя, че от 20 000 вида пчели само седем произвеждат мед, пише No Camels.

Започна подписването на договори по пчеларската програма

И те умират, защото ние ги убиваме, допълва Ясин.

И не греши.

Ние като хора искаме да използваме тези седем вида пчели, за да опрашваме култури и да вземем меда, който правят. Затова ги избираме отново и отново сред останалите 20 000 различни вида. Тласкаме ги към изчезване, казва Офир Дваш, главен изпълнителен директор и съосновател на Bee-io Honey.

Изтласкването на тези видове кара други видове да изчезнат, а „другите видове са много важни за баланса на нашата околна среда“, добавя той.

Клипът на Ясин привлича вниманието на израелската стартъп компания Bee-io Honey. Тя използва разработени от Израел технологии, за да създаде свое собствено решение за борба с глобалния проблем с меда. Той може да бъде произвеждан без пчели.

Основан през 2021 г., стартъпът Bee-io Honey разработва култивиран мед в лабораторията си в Научен парк Реховот, използвайки естествен нектар от растения и пчелен протеин. От май компанията се търгува на фондовата борса в Тел Авив под символа BHNY при пазарна капитализация от 11 милиона долара.

Разработихме уникална технология, която ни позволява да имитираме процеса на производство на естествен мед. Ние сме в състояние да произвеждаме протеини в микроорганизми, използвайки биореактори и ферментационни процеси и по този начин не се изисква да използваме пчели, обяснява Дваш.

Ние имитираме процеса,използвайки нектар от растения и пчелен протеин, за да създадем продукт, който е почти идентичен с естествения мед, обяснява Дваш.

Към днешна дата глобалният пазар на мед се оценява на около 8,58 милиарда долара през 2021 г., според Grand View Research - фирма за пазарни проучвания и консултации със седалище в Сан Франциско, Калифорния. Медът се счита за отличен източник на множество хранителни съставки, включително витамини, минерали, калций и антиоксиданти.

Очаква се световният пазар на мед да достигне до 14,4 милиарда долара до 2025 г. Но това означава много работа за седемте вида пчели.

Същевременно култивираният мед не съдържа антибиотици, пестициди, химикали или токсини, казва Дваш.

Това премахва необходимостта от използване на пчели за неговото производство, като същевременно позволява производство при поискване, независимо от сезоните, времето или климатичните промени, добавя той.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелари сигнализират: Стъклените буркани вече са дефицитна стока

Пчелари: Оценихме лечебните качества на меда по време на пандемия

Мед с ванилия, матча, какао и лавандула - успехът е въпрос на желание