Вече стартираха специализираните теренни проверки на физическите блокове (ФБл), съобщиха от Областната дирекция "Земеделие"  (ОДЗ) във Варна към агроминистерстовото. Проверките се правят, за да се обновят данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Земеделските служби в Пловдив започват теренни проверки в 5 общини


Основана цел на проверката е да установи дали съответните площи във ФБл, включително всички площи, заявени извън обхвата на слоя „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2017 г., отговарят на условията за подпомагане съгласно Наредба № 2 от 17 февруари 2015 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.

Проверките се отнасят и до определянето и актуализирането на границите на физическите блокове, както и техния начин на трайно ползване.

От министерството напомнят, че проверките може да се извършват и без присъствието на земеделските стопани, в случаи когато по обективни причини не е бил осъществен контакт със земеделския стопанин или когато, въпреки че е информиран, не присъства по време на проверката по график.

Списъците с физически блокове, определени за проверка, индикативните графици за проверка, както и всяка друга информация от значение за провеждането на теренните проверки ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответната ОД „Земеделие”, както и на информационните табла в ОД „Земеделие” и всички ОСЗ в областта.

В резултат на данните от извършените теренните проверки и предстоящата дешифрация на новото самолетно заснемане, ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“ за кампания 2017 г.

Проверките ще продължат до 11 октомври, а графика може да видите тук