Втората беритба при ориенталските сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“ от реколта 2019 стартира. Това съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) за Агри.БГ.

Проверка: Кой и защо получава преходна национална помощ за тютюн?


След прибирането на тютюневата суровина от първи беритбен пояс, около 18-20% от тютюна е в сушилните на стопаните. 


„Очакваме над 60% от стоката или близо 3600 тона тютюн да бъдат прибрани през месеците юли и август“, обясни Цветан Филев, председател на НАТ-2010.


По думите му към момента климатичните условия са добри. Те предвещават към края на кампанията (месец септември) да се достигне 6000 тона производствен обем от суха листна маса.

Снимка: НАТ-2010


„Прибрана е и суровината от първи беритбен пояс при едролистните сортови групи тютюн „Бърлей“ и „Виржиния“. Стопаните са в готовност след приключване на поредните ръчни и машинни окопавания и третиране със съответните препарати на тютюневите полета. След това ще пристъпят към масова кампания по прибиране на тютюневата суровина от основните беритбени пояси“, добави Филев.


Предварителните прогнози на НАТ-2010 сочат около 1150 тона тютюна „Бърлей“ и близо 4000 тона тютюн „Виржиния“ да бъдат прибрани. 


Разсаждането на тютюна приключи в началото на месец юни, като към 27 май, 90% от тютюна вече беше по родните полета.