С бавни темпове и плахо започна сеитбата на пролетни култури в Добричка област. „Предвид големите температурни амплитуди от 1 до 21 градуса сеем по-предпазливо. Не смеем да влезем масово заради студеното време“, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и уточни: „Това в никакъв случай не е притеснително, просто изчакваме да се стабилизират температурите, за да можем да сеем на пълни обороти. През февруари беше по-топло от времето в момента“.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Обичайно през пролетта в Добричка област се сеят по 800-900 000 дка с царевица и слънчоглед. Сега големият въпрос е дали ще нараснат площите със слънчоглед?.

„Колегите от семенарските компании съобщават за голямо завишение при заявките на слънчогледово семе. Това е нормално, имайки предвид цената на слънчогледа, която стигна до 2000 лв./тон“. През есента на миналата година в областта бяха пожънати близо 870 000 дка от маслодайната култура при среден добив 310 кг/дка. Тези резултати бяха с около 18 % по-високи в сравнение с предходната стопанска година.

Подхранване на пшеницата в Добруджа върви предпазливо и внимателно. Причините са две – първата е във високите цени на торовете, които стигнаха 1800 лв./тон без ДДС.

Втората е засушаването през март и изчерпаната почвена влага. „Това налага да съобразим и намалим торовите норми. През март имахме валежи под нормата, които се отразиха. Надяваме се на пролетните дъждове, които са от изключително значение както за пшеницата, така и за пролетните култури“, допълни Радостина Жекова. 

Състоянието на посевите с пшеница в момента е добро и много добро, въпреки големите температурни разлики. „Растенията са стресирани от ниските температури. Очакват затоплянето, за да тръгнат в развитието си“. 1 млн. 200 хил. дка са площите с пшеница, 56 000 дка с ечемик в Добричка област.