От 13 до 20 март 2018 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ ще се приемат документи по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“. Размерът на финансовата подкрепа за 2018 г., определен от УС на ДФ „Земеделие“, е 34 560 000 лв. Помощта е с период на действие 2018-2022 г.
 
Държавната помощ има за цел да подкрепи земеделските стопани за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор „Птицевъдство“. Подпомагането се предоставя годишно за покриване на разходи или пропуснати доходи на земеделски  стопани – птицевъди, които се ангажират да прилагат една или повече от мерките за период от най-малко 5 години.
 
Допустими за подпомагане са следните птици по видове и категории: кокошки – носачки (от 16-та до 78-ма седмица); родители от кокошия вид (от 18- та до 60-та седмица); бройлери един оборот; пуйки за угояване; гъски; патици един оборот (до 12-та седмица - 84 дни).
 
Птицевъдите могат да кандидатстват по следните мерки за подпомагане:  
Мярка А. Използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг;
Мярка Б. Осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт. Мярката се прилага само за родители от кокоши вид;
Мярка В. Подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (само за доставки до кланицата)
Мярка Г. Намаляване емисиите на амоняк с 30 % (гарантиране на концентрация на NH3 до 14 ppm), чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати – каолин, бентонит, зеолит (клиноптилолит) и др.). Мярката се прилага само за бройлери.  
 
Изплащането на държавната помощ ще започне от 27 март 2018 г. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!