Осмият фестивал на лавандулата събира земеделски стопани, представители на дестилерии и кулинари в Генерал Тошево. Празникът започна с фотопленер „Лавандулови импресии“, на които бяха представени майсторските произведения на творци от цялата страна.

Важните срокове през юли

Фотографите имаха възможност в продължение на 3 дни да съберат своите впечатления и да представят перфектното изображение на лилавите полета на Добруджа. Това се случи на Петия национален фотопленер „Хоризонти“, провел се в село Красен. Уникалната колекция от снимки на ароматната билка са представени на Фестивала на лавандулата в Генерал Тошево. 

Празничният 2 юли ще започне с „Туристическа лавандулова пътека“ от площад „Бялата лястовица“ в центъра на града. Пътешествениците ще посетят както насаждения, така и дестилерия на етерично-маслени култури. Проявите продължават с детска лавандулова работилница за най-малките, а от 14:00 часа е насрочен станалият вече традиционен конкурс „Кралица на лавандулата“.

За първи път в рамките на Фестивала ще се проведе Парад на ретроавтомобили, организиран от клуб на колекционерите от Добрич. На площад „Бялата лястовица“ ще се съберат редки превозни средства на близо 100-годишна възраст. От 17:30 часа е планирано време за обмяна на добри практики и дискусии, свързани с предизвикателствата в производството на лавандула и етерично масло. Финалът ще бъде музикална и танцова програма, по време на която гости и домакини ще се насладят на концерта на Веселин Маринов.