От днес, 26 октомври, започва вторият прием по схемата за държавна помощ de minimis за плодове, зеленчуци, лозя и рози, който ще продължи до 10 ноември. 

De minimis: ДФЗ пуска още близо 4 млн. лв. за плодове и зеленчуци

"Възможността за допълнително финансиране на 100% пропадналите площи се налага заради многото растениевъди с казуси, които не успяха да се включат в първия прием", заяви пред Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюз на Дунавските овощари.

По настояване на браншовите организации Министерството обяви допълнително финансиране от 3 790 000 лв. Първоначалните очаквания бяха за старт на приема в началото на следващата година заради наситения с плащания график на Фонда до края на 2020 г. Но ето че кандидатстването е вече факт, а от Разплащателната агенция обещават, че средствата ще бъдат изплатени до 21 декември тази година.

Надеждите на растениевъдите са, че спорните казуси, които не са успели да се включат в първия прием по de minimis, сега ще бъдат допустими.

Много хора със 100% пропаднали площи се чудеха дали ще могат и в крайна сметка не успяха. Има и такива, които са прехвърлили стопанствата. Примерно през 2019 г. е на един собственик, а през 2020 г. - на друг. Надяваме се, че такива кандидати ще бъдат допустими сега“, коментира Николай Колев.

Голяма част от стопаните и по втория прием се очаква да бъдат от Североизточна България, в близост до Дунава, заради масовите случаи на 100% пропаднали площи там.

Николай Колев: „От доста време ни се разминава първото място в надпреварата за най-тежък район през годината, но тази година сме първенци. Имаше доста минусови температури и замръзване при нас в началото на сезона. През април температурите паднаха до минус 7-8 градуса. 

Голяма част от реколтата замръзна. Частично говорим за череша, ябълка, круша. Последните две традиционно не са замръзвали никога при нас, но тази година това се случи.

При кайсията от Русе до Тутракан масово са на 100% пропадналите площи. От Тутракан до Силистра има оцелели градини, но като цяло и там имаше сериозни поражения. Тази година кайсията беше най-трагична, категоричен е браншовият представител.

По първия прием от държавната помощ за компенсиране на щетите от сушата и коронавируса бяха изплатени общо 15 млн. лева за плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза. Документите по втория прием ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ. Ставката за подпомагане е изчислена на хектар по култури, а указанията за кандидатстване може да видите тук.