Става въпрос за дестилерия, която ще бъде изгладена в старо и вече неизползвано училище в село Долна Липница. 
 
 
Сградата е изгоряла преди години и инвеститорът смята да я събори и на нейно място да създаде производствена база. 
Освен дестилерията, ще има цех за обработка и съхранение на ядки, като за целта вече има засадени орехови и лешникови градини в землища на Полски Тръмбеш и Павликени, пише dnesbg.com. 
 
Дестилерията ще преработва лавандула, маточина, лайка и други тревни култури. Предвижда се цехът да бъде на две нива с монолитно и метално строителство. Разгънатата площ на строежа ще бъде около 1000 кв.м. Тревите ще се сеят на полето и ще се косят със специални косачки. Обраните билки ще се съхраняват под навес на площадката до инсталацията, след което ще постъпват в дестилатора. Отпадните продукти от производството ще бъдат използвани за тор.
 
Предвидено е в дестилерията да работят до 6 души на смяна, а работното време по 8-10 часа на ден, като в пиковото време се предвижда трисменен режим на работа.
 
Инвеститорът е предвидил още цехът годишно да преработва до 700 т лавандулов цвят и 400 т маточина, като добитото масло да бъде общо над 10 тона.
 
Производството на етерични масла е доходен бизнес, освен това и екологичен и не замърсява околната среда. От 1 декар билки се получава около 1 л етерично масло, което пък се използва в козметичната и фармацевтичната промишленост. На международния пазар 1 л такова масло се продава от 600 до 800 евро. Именно заради това и в Добричко вече доста стопани садят този вид култури.