Да отпадне модулираната ставка по обвързаната подкрепа за сектор “Животновъдство” в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). За това настояват отново някои асоциации в сектора, научи Агри.БГ.

Ще има ли и догодина извънредна мярка за помощ заради войната?

Още с въвеждането на модулираната ставка през 2017 г. се появиха различни мнения за това колко работещ би бил този модел. Според разчетите и анализа на тогавашния земеделски министър Десислава Танева единствено по този начин би могло да се гарантира възможно най-справедливо разпределение на средствата по обвързаната подкрепа.

Впоследствие през 2018 г. модулираната ставка беше премахната. Това внесе напрежение в животновъдния сектор и много фермери и организации възразиха срещу промените. След множество писма и срещи, Румен Порожанов - по това време министър на земеделието, пое ангажимент за връщане на модулираната ставка в животновъдството.

Нещата се успокоиха за три години и така до 2021 г., когато 21 организации от сектора отново не поискаха отпадане на модулираната ставка. Тогава техните мотиви бяха, че най-много мляко в страната се произвежда от големите ферми, като при тях разходите за животните са по-високи – увеличена и богата на протеини дажба, сексирана семенна течност, непрекъснат цикъл на производство. 

Не всички обаче са на същото мнение. Атанас Атанасов е председател на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), пред Агри.БГ той коментира следното:

„Модулираната ставка трябва да бъде запазена, тъй като оказва много положителен ефект върху средното и дребното фермерство в България. Ако има държава и хора, които мислят за сектора тази модулирана ставка трябва да остане. Не може парите да се дават на калпак. 

Ние трябва да мислим как да запазим селото, поминъка, дребните и средни ферми. Успяхме да върнем модулираната ставка, а сега наново се обсъжда премахването й. 5 години се занимаваме с модулирана ставка и това да обясняваме защо е нужна и какво е приложението й.

Всичко друго противоречи дори на европейските ценности и на европейска политика за пренасочване на средства към дребно и средно животновъдство за сметка на единици ферми, които искат да приберат определена сума за всяка една крава и да ги сложат в джоба си”, коментира Атанасов.


За новия програмен период предложението на земеделското ведомство към момента е модулираната ставка да остане и да се прилага в животновъдните схеми, заедно с изискването за доказване на продукция. 

Предвидени са няколко схеми като нов момент при говедата ще бъде условието за плодовитост. Така по различните схеми кравите ще трябва да имат най-малко 0,7 раждания на допустими за подпомагане животни в периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември в годината на кандидатстване.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg