В Барселона създадоха специален “пожарен екип” от 290 кози и овце. Животните са натоварени със задачата да пазят испанския град от опожаряване. През последните седмици в страната избухнаха няколко горски пожара заради високите температури, съобщава The Guardian.

Паша има само в недопустимото за подпомагане пасище

Козите и овцете ще бъдат изпращани на различни “горещи” точки. Теще ядат и утъпкват суха растителност, предотвратявайки разпространението на огъня.

Пилотният проект се тества в парка Collserola в Барселона, който обхваща около 8000 хектара. На територията му възникват около 50 пожара годишно.

По думите на представител на нестопанската организация Pau Costa Foundation, испанските фермери от десетилетия използват кози и овце, за да създават противопожарни ивици. Днес Испания се връща все по-активно към тази изпитана през годините практика.

Някои региони на страната въведоха тази стратегия преди 20 години. Тогава в южната част на Андалусия започнаха да плащат на овчари, за да прекосяват обрасли равнини и долини с техните животни.

Оттогава регионалната програма значително се разшири и сега включва над 100 000 глави добитък, което е спестило на чиновниците около 75% от разходите за механично почистване на земите.

Пашата носи и други преимущества - животните пренасят семена и наторяват почвата.

Овцете и козите са всеядни, което допринася за биоразнообразието, като ограничава конкурентното предимство на някои растения.

Подобни инициативи има и в други страни. Например, в Калифорния около дузина компании наемат кози за целенасочена паша, а в Португалия през 2017 г. стадо от 45 коня помогна за спасяването на Фая Брава - природен резерват в северната част на страната, от опустошителен горски пожа.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

България изглежда като оазис на фона на сушата в Европа

Air Tractor AT-802: Летящият трактор - готов и за пожари, и за войни

Опасност: Два пъти повече пожари за два месеца в Добруджа