Традиционно прехвърляне на стадата овце в Айдахо за поредна година привлече стотици зяпачи. Край магистрала 55 в западната част на американския щат можеха да се видят над 2500 животни, които пресичат пътя, за да се насочат към пасищата си за следващите няколко месеца, информира CTV News. 

Съборът на овцевъдите търси най-тежкия коч в България

Всяка година през пролетта и лятото животновъдите отвеждат овцете си на общинска земя, където ще прекарат топлите месеци на паша. Пашата на добитък помага за активизиране на растежа на растителността и също така предотвратява горските пожари.

В Айдахо може да бъде наблюдавана и друга дългогодишна традиция. Всяка година по въжен мост минават над 25 000 овце. 

Преди век щатът е бил дом на повече от два милиона овце. През 1918 г. животните са били повече от хората - шест към едно. Повечето от тях са живеели по долината на река Ууд. Днес овцете са намалели до около 200 000. 

Една от съхранените забележителности в щата е Sheep Crossing Bridge в Южен централен Айдахо. Построен през 1965 г., люлеещият се въжен мост позволява на овцете да преминават от хълмовете Бенет и Тимерман в долината на река Ууд близо до Хейли. Състоянието на моста е лошо, затова от общината не препоръчват той да бъде използван. За овцете обаче се прави изключение. 

Мостът е дълъг около 42.6 метра и се издига само на 2.4 метра от водата. Овцевъдът Денис Коуиц го пресича с овцете си от няколко десетилетия.

Първата година, когато трябваше да пресечем моста, дойдох и го погледнах два или три пъти, опитвайки се да измисля начин да го заобиколя, защото е малко страшно“, споделя той. С времето обаче свиква. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Милкана Йорданова: Фотоволтаиците ще изместят кравите

Овцевъд с мандра: Субсидиите трябва да са за целеви инвестиции

Нова модна терапия с овце набира популярност