Над 30 крави около и на Бистришко шосе в София буквално запушват движението. На тази мила родна картинка се натъкна екип на Агри.БГ два завоя над Осеменителната станция и в близост до автобусна спирка. Сигнализирахме на телефон 112 и се опитахме да влезем в диалог с пастирите, но без успех.

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

Както се вижда от снимките, цяло стадо крави пашува от двете страни на натовареното шосе, а животните често пресичат пътя, създавайки опастност за възникването на пътнотранспортно произшествие. Ние също попаднахме в колоната от блокирани автомобили. Това, което успяхме да видим:

В близост до модерен затворен комлекс, на една поляна без ограда или електропастир, а също и без човешки надзор, животните са струпани на паша. Невъзпрепятствани от нищо, често излизат на пътя. С тях има и кучета, и няколко коне.

Екипът на Агри.БГ веднага сигнализира властите чрез обаждане на телефон 112. Останахме близо половин час на мястото, но така и не видяхме полицейски служители. През това време обаче попитахме няколко преминаващи знаят ли чии са кравите. Живущ в модерния комплекс в покрайнините на столицата заяви, че няма идея кой е собственикът, но животните редовно се "шляят" наоколо.

"Това е ежедневие. Много пъти са ме плашили тези крави. Понякога има и коне, вързани с дълго въже, което също пресича Бистришко шосе, когато те преминават. Малките кончета се плашат и скачат към колите", споделя живуща в района, докато чака в автомобила си кравите да се махнат.

Друг местен жител пък разказа, че на метри от "пасището" има частна детска градина и много семейства идват с колите си да вземат децата, като често се страхуват за безопасността си заради безконтролното и спонтанно изникване на допитъка на пътя им. "Този участък е много опасен, има кръстовища без видимост и остри завои, има спирки, но няма тротоар да стигне човек до тях. Пешеходците също се движат по шосето, а сега и крави. Има някакви роми с тях, които се карат на хората, ако им направят забележка", споделя с възмущение гражданинът.

И докато той ни разказваше, въпросните роми също изникнаха от храстите с викове да не снимаме. Двама души, в ролята си на пастири и с тояги, подгониха кравите, от което се създаде още по голям хаос на пътя. Опитите ни да потърсим диалог с въпросните господа, бяха неуспешни, получихме само предупреждения.

Агри.БГ ще сезира отговорните институции, ще потърси отговорите по надлежния ред и ще продължава да следи случая.