През изминалата седмица цените на агнешкото и пилешкото месо остават без промяна. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,29 лв./кг кланично тегло, като стойностите по области продължават да варират от 12,00 лв./кг в Русе до 15,00 лв./кг във Варна.
 
През изтеклия седмичен период не е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ). През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,07 лв./кг или 0,5% по-ниска от тази на едро.
 
Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 13,35 лв./кг в Габрово до 15,35 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен. Цените на едро на агнешката плешка са най-ниски в Габрово - 12,35 лв./кг, а най-високи в Благоевград - 15,42 лв./кг.
 
 
През изминалата седмица пилешкото месо също запазва стойностите си. По области, цените на едро на замразено пиле са в границите от 2,50 лв./кг в Ямбол до 4,35 лв./кг в Добрич. В шест области се наблюдава седмично понижение на цените от 0,5% до 6,3%, като най-чувствително е в Ловеч.
 
 
Цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 3,70 лв./кг в Търговище до 4,63 лв./кг в Благоевград. В сравнение с предходната седмица, в три области продуктът поскъпва с между 0,4% и 1,4% - Кюстендил, а единствено в Благоевград поевтинява, с 0,2%. В резултат, средната стойност за страната се повишава с 0,2% на седмична база, до 4,34 лв./кг.
 
 
Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с близо 9% по-високи от тези в големите търговски вериги.