Цената на пшеницата у нас е спаднала с 16% спрямо миналата година. Това заяви Антонина Белопитова, експерт към Софийската стокова борса (ССБ) и допълни, че причината за спада е свръхпроизводството, което надхвърля потреблението. Цената на зърното е паднала и в Унгария с 16%, а в Украйна 23%.
[news]
Прогнозата за България е добра реколта и произведена продукция от 4 300 000  тона пшеница, като се очаква тя да е с много по-добро качество от предходната година, посочи експертът. Тази година изкупната цена на зърното започна от 350 лв.за тон в Добруджа, като очакванията са да падне 250 лв., като през 2014 г. цената на пшеницата в България е била 300 в. за тон. Антонина Белопитова коментира пред БНР, че това е желаната цена за производителите и купувачите на пазара ''на зелено''.
 
''Продължава силната конкуренция между Руска, Украйнска, Казахстанска, Румънска, Българска и Турска пшеница. Прогнозата за Русия е за 55 млн.тона, за Украйна 23 млн.тона, а за България очакванията за реколтата са от 4,3- 4,6 млн.тона'', това съобщи Антонина Белопитова. 
 
В България има достатъчно запаси за хляб, за износ, за животни и за конкуриране в Черноморския регион при износа, каза още експерт Белопитова и добави, че надеждите на зърнопроизводителите за по- добро качество, трябва да засили и оптимизма за увеличаване продаваемостта на българската пшеница. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!