Срокът за прием по новата схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“ се удължава до 28 август, обявиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

ДФЗ: Схемата за кланици е отворена

От там припомнят, че животновъдите могат да подават документи в Областните земеделски дирекции по място на осъществяване на инвестицията по проекта.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходите за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 90 000 лева. 

Подпомагането се дава под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за изграждане на стационарни кланични пунктове и/или за закупуване на мобилни такива за добив и транжиране на месо от собствени едри преживни животни (млечно и месодайно направление) и/или дребни преживни животни. 

Бюджетът за 2020 г. е 2 500 000 лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. 

Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 за период от най-малко 3 години назад, считано от датата на кандидатстване, с дейност по отглеждане на ЕПЖ и/или ДПЖ, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието. 

Указанията за прилагане на схемата за държавната помощ и документите към нея са публикувани ТУК