Фермери се оплакват от нечувано ниски изкупни цени на някои винени сортове грозде тази година, като подозират, че зад това стои дъмпингов внос от Румъния, Молдова и Македония.
 
 
Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за килограм, заяви Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, пред БТА. В района се намират едни от най-големите лозови масиви в общината.
 
Стопаните обясняват, че цената е много ниска и не може да покрие разходите, като пръскане, прекопаване, рязане, бране. За да не са на загуба, производителите трябва да продадат продукцията поне за 60 ст. за килограм.
 
Проблеми с реализирането на гроздето имат и производителите от съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец. Прекупвачи предлагат едва по 20 ст./кг за винените сортове, сред които са традиционните местни „Мускат“, „Мискет“, „Ркацители“, „Сливенска шевка“, „Мерло“ и „Каберне“. Много от стопаните се принуждават да продават продукцията си на пътя, където цената на дребно е около 50 ст. за килограм.
 
Реколтата е с много добро качество, гроздето е с висока захарност, добивите също са високи. По информация от Областната дирекция „Земеделие" в Сливен, средният добив при винените лозя в Сливенско е 715 кг/дка, а при десертните сортове - 500 кг/дка.
Предишни години гроздето е било изкупувано от търговци от Северна България, а по-малки количества са се насочвали към винпромите.