2024 година ни изненада с много високи температури при цъфтежа на черешите. Това беше изключително неприятно, защото повреди плодниците и много завръзи бяха отхвърлени. Но пък годината се оказа добра за сливите и частично за ябълките, макар че горещините повлияха и на двете култури и те не успяха да наедреят”, направи обзор на годината за биоовощарите в Кюстендилско Павел Желязков, собственик на 800 дка трайни насаждения в района.

 В стопанството, което управлява в партньорство с Христо Близнаков, има малини, арония, орехи, череши, ябълки, сливи, а в скоро време ще бъдат засадени и площи с вишна. Всички култури се отглеждат по биологичен начин, а реколтата от тях се преработва в предприятието, изградено от Желязков и Близнаков. 
На пазара с марка от биологичното стопанство излизат сокове, сладка и мармалади, в очакване след началото на следващата година са и компотите.

За разлика от сливите и ябълките, по думите на Павел Желязков годината за малините е била много тежка заради високите температури в региона.
Много дълго време в региона на Кюстендил температурите бяха между 30 и 40 градуса, поради което вегетацията при малината спря и както бяха много добре, така останаха изключително дребни и сме брали много малко количество, основно за преработка”, допълни Желязков. 

Мнение: Изпълнението на проекти е трудно и ангажиращо, но без тях не си конкурентоспособен

За да се справят с промените на климата, от стопанството залагат на иновативни техники в отглеждането. Тази година предвиждат да застелят всички насаждения с мулч от дървени стърготини, получени от дърводобивната промишленост. 
Така ще се опитаме да използваме този отпадъчен продукт, за да задържим повече влага в почвата и да потиснем израстването на плевелите”, разясни биоовощарят.

Заради липсата на сезонни работници пък новите насаждения са проектирани да бъдат направени за механизирано прибиране на плодовете, които са насочени изцяло към преработката. 
Проблемът с работната ръка го има, макар че при нас персоналът е доста добър и е на високо ниво. Основният проблем са сезонните работници. Когато дойде време за прибиране на реколтата от череши или малини, или за окопаване на малините и аронията, изпитваме недостиг на сезонна ръка”, допълни Желязков. 


Рискови за района в последните години са късните пролетни мразове, които могат да повредят заложените плодове, затова основната надежда на овощаря е подобни климатични явления да са рядкост през 2025 г.