До края на мандата на правителството на тройната коалиция могат да бъдат отблокирани спрените от Брюксел средствата по програма САПАРД, каза пред Агенция „Фокус” Свилен Колев, съветник на вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева – един от двамата допуснати до втори кръг на конкурса за ръководител на Агенция САПАРД в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Агенцията остана без началник след като Константин Паликарски напусна поста, за първи път обаче за назначаването на ръководител на САПАРД се провежда конкурс.

Според Колев има лесни неща, които могат да бъдат свършени, за да бъдат отблокирани спрените европейски средства по програмата. „Ако не вярвах в това, нямаше да се захващам да кандидатствам за ръководител на агенцията. Има прости неща, които трябва да се изпълнят и е логично след като се реализират, да доведат до резултат”, каза той.

Свилен Колев не членува в партия и няма собствени фирми. „Повечето ми роднини са извън България”, коментира той. По думите му преди окончателния избор на ръководител на агенцията, е необходимо да завърши започналата проверка на ДАНС за свързани фирми с двамата кандидати, както и за конфликт на интереси. На базата на новото постановление 121 на Министерски съвет назначението трябва да бъде съгласувано и с вицепремиера по европейските фондове.

Според Свилен Колев принципно необходимо е да бъдат защитени интересите на Европейската комисия, на България и на самите кандидати по програма САПАРД. Идеята на програмата е да се подпомагат земеделските производители – тези, които са честни и не държат тези пари си в банки.

Седем кандидати за заместник-изпълнителен директор на Агенция САПАРД се явиха вчера на насроченото изслушване от управителния съвет на ДФЗ. Документите си за участие в избора бяха подали Вилиана Стоянова, Свилен Колев, Юксел Касабов, Иван Христов, Георги Желев, Божидар Божилов, Радослав Бобчев и Серафим Петров, който не се яви на изслушванетом, съобщиха от земеделското министерство.

След като се запозна с кандидатурите на ДФЗ избра Георги Желев и Свилен Колев за втори тур. Беше решено те да бъдат допуснати до втори кръг на избора. Преди това кандидатурите ще бъдат представени на вицепремиера Меглена Плугчиева и ще бъдат извършени съответните процедури, които да потвърдят способността им да боравят с поверителна информация. След изпълнението на тези процедури и получаването на информацията от тях, Управителният съвет ще вземе решение за избора на кандидата, който да заеме позицията на заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” – агенция САПАРД. /агенция Фокус