Продължава дарителската акции и помощите за семейството Блага и Иван Сунгарски, чиито ферма и къща изгоряха от паднала мълния преди седмица, каза кметът на кюстендилското с. Слокощица Венера Илиева, предаде БНР.

Буря в Благоевградско: Мълния удари плевня

При инцидента загинаха над 60 кози и ярета, над 30 пуйки и кокошки, петте кучата пазачи, дори и котките им. Къщата и спестяванията на фермерите също бяха изпепелени. Трагедията събуди съпричастност у редица хора и веднага беше организирана акция по събиране на средства и помощи за семейството.

Очаква се Общинският съвет в Кюстендил да гласува и средства по възстановяването на къщата и изгорялата ферма, обяви кметът.

„И аз съм сложила и кутии по селото. Още се разчиства. От горското се чака да дойде фургон с материал. Обаждат се хора за мебели - печки, хладилници да дарят, но то трябва да се оправи, за да има къде да се сложат“, допълва Венера Илиева, която също се включи в почистването на отломките.

Въпреки шока двамата стопани започнаха да възстановяват обекта веднага. Разчитат и на доброволци. През почивните дни техни роднини също са им помагали. Блага и Иван са фермери 30 години. Отказали се от евросубсидиите заради неприемливи условия и влагали всичко изкарано във фермата.