20 кг от кошер е средният добив на мед в Смолян, коментира Иван Бялков, председател на Сдружение „Родопска пчела“, за Агенция „Фокус“.

Пчелари настояват за затвор при използване на пестициди

Пчеларят определя годината като по-добра от миналата и по-миналата. За сравнение той посочи, че тогава средният добив е стигнал едва 10 кг от кошер. Като причина за по-добрите резултати Бялков посочва хубавото време през лятото. 

„Имаше както дъжд, така и слънце, както и подходящи температури, които помогнаха много, за да се хване цъфтежът на растенията и листната паша“, обясни производителят на мед.

Бялков припомни, че до края на месец октомври продължава подготовката на пчелните семейства за зимата. Това включва пренареждане, профилактика, залагане на препарати против различни заболявания.

Междувременно негови колеги от цялата страна показват своята продукция на 5-дневния Есенен фестивал на меда в столицата. Той бе открит на 16 септември в градинката пред Халите. Според очакванията на участниците средният добив за страната няма да се различава значително от миналогодишния.