Всички дейности, като приемане и обработка на документите, които земеделците очакваха държавните служители да извършват качествено, бяха едни от най-нископлатените. Сега средната заплата ще стане над 1200 лв., заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов за националната телевизия.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

С 20% повече ще получават служителите на БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Селскостопанска академия, областните и общинските служби по земеделие. До момента те получаваха средно по около 1000 лв. 

„Успяхме да увеличим възнагражденията на служителите, за да не бъдат в ситуация да бъдат едни от най-нископлатените и подаващи се на подкуп. Целта да е осигурим тази контролна функция, която очакват гражданите, на необходимото ниво:“, обясни ресорният министър. 

За последните 7 месеца са направени над 25 000 проверки във всяка една от структурите на Министерството на земеделието. Установени са нарушения почти във всяка от тях.

„Имало е лежерност в работата на тези структури. Сега, когато ги мотивирахме с по-високо възнаграждение, резултатите са по-добри“, категоричен е Иванов.

Като пример той посочи по-голямата ефективност при проверките в животновъдни обекти. В 30% от направените около 1400 проверки по различни сигнали са установени доста тежки нарушения, като липсващи животни. Наказанието за нарушителите е лишаване от субсидии и предаване на прокуратурата.