Притокът на големи инвестиции в аграрния сектор на Украйна доведоха до това, че средната заплата в сферата е с 20% по-висока в сравнение с ежемесечния доход на служителите в другите отрасли на икономиката, съобщава obozrevatel.com, позовавайки се на думите на експерт на пазара на друга – Сергей Марченко.

ОСП и заетост в селското стопанство

В момента средната заплата в агросектора в Украйна, която работодателите са готови да платят, е 677.46 лв. В същото време, добавя Марченко, средната заплата в другите сфери възлиза на 523.65 лв.



Как се обяснява бурният растеж на селското стопанство в страната?

Според Марченко агробизнесът е едно от най-големите преимущества на Украйна.

Ние не само имаме прекрасна земя, но и отлична логистика. Намираме се много близо до нашия платежоспособен потребител – Европейския съюз, обяснява експертът.

Марченко отбелязва, че географското разположение на страната е удобно от гледна точка на логистика за износа на продукция не само за Европа, но и за страните в Азия и Близкия изток.



Селското стопанство и агробизнесът предлагат работа не само за неквалифицирани работници, но и за агрономи, зоотехнолози и др. По думите на Марченко той силно е бил удивен, когато е разбрал, че в Украйна механизаторите могат да получават заплата на ниво компютърни специалисти.

Бях приятно шокиран, тъй като в сезон трактористите и комбайнерите зарабоват по 2000-2740 лв., признава експертът.

Според него в агробизнеса са навлезли пари и тепърва ще навлизат още, когато в Украйна бъде отворен пазарът на земя.