Блокадата на пътя Крагуевац-Чачак и Крагуевац-Кралево миналата седмица донесе на сръбските фермери малка победа. Около 100 производители с машини образуваха огромна колона, което наложи пренасочването на трафика към алтернативни пътища. Те апелираха за спешна среща с президента, представители на правителството и Министерство на земеделието. Скоро след това получиха няколко обещания, информира Ozon Press.

Сръбските фермери готвят блокади заради зърното и млякото

Говедовъдите и млекопроизводителите в Сърбия се надигнаха заради назрял проблем с изкупната цена на прясното мляко, забавени плащания и нуждата от стратегия за развитие на животновъдството. Те поискаха и субсидия от четиридесет хиляди динара на глава и контрол на вноса на мляко и млечни продукти. Сред основните проблеми за сърбите е безконтролният внос на сухо мляко.

Имахме среща с министъра на земеделието и казахме, че цената на млякото пада, а мандрите са пълни. Имаме обещание, че ще бъдат взети мерки, заяви Предраг Велкович, фермер от село Пекчаница близо до Кралево.
От 2020 г. досега са внесени около 600 тона сухо мляко, като в момента само през януари и февруари са внесени 1,15 млн., което е два пъти повече. Министър Йелена Танаскович обеща, че млякото на прах ще бъде закупено от сладкарската промишленост, работеща в северната част на Войводина, отбеляза още Велкович.

По думите му държавата ще започне да изкупува местното мляко на прах, а следващата седмица ще приеме наредба за субсидии от 700 динара на килограм (домашно мляко на прах). Междувременно една от големите търговски вериги в страната също е помолена да изкупува мляко местно производство.

Искахме и интервенционно изкупуване на готови продукти, сирена, масло, но държавата не може, според министъра, да осъществи това, обясни Велкович. Той допълва, че засега има само дума, но не и действия. Ако държавата не спази обещанията си, фермерите са готови да излязат за справедливост на улицата.

Министърът повтори десет пъти, че в Европа има военно положение, че трябва да сме наясно с това. Средната цена на млякото в страните от Европейския съюз е 49 евроцента и всяка страна субсидира допълнителния литър, който отива за износ, добави Велкович.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Великден идва, цените на свинското в Сърбия летят нагоре

Родни производители намират прекия път към клиента

Сигнали: Мед от Украйна навлиза у нас