Македонските власти предприемат радикални мерки, за да не допуснат чумата по свинете да премине техните граници. Потенциалните загуби за икономиката им биха били 100 млн. евро, като половината от тях биха засегнали износа на животни и месо, пише БГНЕС.

Погна ли чумата и сръбските прасета?

Управляващите издадоха заповед да бъдат умъртвени всички домашни прасета, които не са под надзор и се гледат при липса на биосигурност. Техният брой се изчислява на 18 хиляди. Собствениците им ще могат да използват месото и ще бъдат обезщетени с 3000 денара, или 97 лв. За сравнение у нас всяко засегнато стопанство с до 5 прасета ще получи 300 лв.

На второ място се предприемат стъпки, за да се намали популацията на диви прасета. За целта ловните дружества ще получат специални разрешителни за отстрел на животните за срок от 10 дни. През тази акция се очаква да бъдат убити около 4 хил. диви свине. 

Вицеприемиерът на Македония призова ловните дружинки да ликвидират 50% от дивите свине в цялата страна. В ловните стопанства без концесионер ще се включи армията. Свинете, които се хранят по незаконните сметища, също ще бъдат избити. Отговорността за тях е на общините.

За всяко отстреляно диво прасе ловецът получава награда от 1000 денара, или 32 лв., като може да запази и месото. За сравнение у нас премията за отстреляна дива свиня е 50 лв., а за намерен труп сумата е тройна – 150 лв.

Агенцията по храните в Македония забранява търговията с живи прасета. Контролът по границата също се засилва. Целта е да се спре вносът на месни продукти в страната. 

Другата ни западна съседка, Сърбия, също е изправена на нокти. Там вирусът е открит в три села около град Младеновац. Това обаче няма да забави премахването на ваксината срещу класическата чума по свинете, освен в защитените зони, запланувано за 1 октомври, съобщи земеделският министър на страната.

Отмяната на тази ваксина е важно условие на Европейския съюз (ЕС), за да допусне износ на сръбско свинско месо, което е термично обработено. Сърбия чака този момент от 9 години. Въпреки че премахването й е добра новина за месните свиневъди, появата на Африканската чума по свинете може да осуети плановете им и ЕС да удължи забраната.

„Дори когато ваксината бъде премахната, има период от три години, през който все още няма да можем да изнасяме прясно свинско месо в ЕС и през това време се извършва строг мониторинг“, поясни агрономът Милан Простран.

По данни от 2017 г. в Сърбия се отглеждат около 2,9 млн. прасета. Страната има дългогодишни традиции в това направление и плъзването на вируса би бил пагубен за икономиката й.

Всички новини по темата вижте ТУК