Преди дни председателят на парламентарната комисия по земеделие Васил Калинов съобщи, че за три години ръководената от него парламентарна комисия по земеделие е провела 138 заседания и е приела над 70 закона. Горският сектор може да се похвали с много постижения. Реформата там започна с приказките за модела и начина, по който ще се състои, мина през острите политически сблъсъци кой да я осъществява, през приятелския огън и най-дружелюбните спъвания от най-близкото обкръжение. Миналата година секторът приключи с над 30 млн. лв. приходи повече от планираните, заяви още Калинов.

 

За първи път работещите в системата имат основание да бъдат удовлетворени от възможностите за реализация и от заплащането. Безспорен успех е, че слезе от дневен ред големият проблем за злоупотребите в дърводобива, категоричен е Калинов. Голяма част от дейностите в сферата са съвсем прозрачни. Примерно, в земеделието се извършват с пъти повече заменки и никой не ги коментира. Но се обсъждат тези в горите, защото са качени на сайта на Държавната агенция по горите и фокусират вниманието на обществото, смята народният представител. От коалицията “За да остане природа в България” не са искали имунитета на Калинов. С организацията водим сериозни разговори и оттам заявиха, че те отдавна са се разграничили от човека, тиражирал слуха. Той не бил в коалицията, която отчита много добър диалог с депутата. Достатъчно е, че тези млади хора вярват, че могат да говорят с институциите и няма да срещнат стена, подчерта народният представител. В системата на горите и селското стопанство хората ми имат доверие, обобщи народният представител.

 

В земеделието нещата са изключително трудни и тежки. Една от най-големите грешки на прехода е връщането на земята в реални граници. В резултат на това полето бе разпарчетосано, неуредени са поземлените отношения. Системата ще боксува и няма да работи ефективно, докато те не се изгладят, коментира депутатът. Единици у нас правят ефективно земеделие. Средната класа в бранша все по-трудно ще се вижда и селата няма бързо да просперират, прогнозира Калинов. Считам, че не успяхме да се преборим за промяна модела на развитие на българското земеделие, макар че то отчита немалко позитиви. Нужна е нова селскостопанска политика, която да отчита спецификата на България, която не само да дава трапезата на българина, но и да осигурява възможности за заетост, за развитие на селата, подчерта депутатът.

 

 

През последните дни станахме свидетели на заменки на гори като за последно. Народното събрание гласува премахване на замените на гори за юридически лица на 16 януари 2009 г. На 19 януари 2009 г. на интернет страницата на Държавната агенция по горите обаче бяха публикувани две заповеди за извършени замени на гори, които са с дата 16.01.2009 г.

 

Едната замяна е за 74.901 дка гори и земи от държавния горски фонд край София, срещу площи в размер на 82.907 дка - собственост на юридическо лице, в териториалния обхват на дейност на Държавно горско стопанство - Габрово и Държавно горско стопанство - Севлиево. Втората замяна е за 81.532 дка гори и земи от Държавно горско стопанство - София, с площи от горския фонд с общ размер 222.008 дка - собственост на юридическо лице, в териториалния обхват на дейност на горските стопанства във Видин, Плачковци и Габрово.