“Земеделието у нас най-често се използвало за изпиране на пари от трафик на хора с цел сексуална експлоатация”. Това каза на конференция за трафика на хора и изпирането на пари Георги Петрунов от Фондация „РискМонитор”, който представи част от криминологични изследвания, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
 
По думите на Петрунов много често трафикантите изкупуват земеделски земи, за да влязат в бизнес, в който ползват много права. Според него има няколко основни техники за изпиране на пари в земеделието. Най-известната е, че трафикантите, които перат пари декларират изкарана много по-голямо количество продукция от реално добитата. Друг вариант за изпирането на пари е определянето на изкупна цена на селскостопанската продукция от трафикантите и изнудването чрез рекет на малките производители. Така трафикантите изкупуват стока на ниски цени, които сами определят и след това я продават на много по-висока цена.
 
Защо обаче агенцията слага под един общ знаменател, използвайки думичката “най-често”, земеделието като цяло и хората, които се опитват да правят реален бизнес в този сектор? От години не е тайна рекетът на който са подложени зърнопроизводителите при изкупуване на продукцията им, както и е обществена тайна  за мнимите бизнесмени, които взимат субсидии за чужди декларирани земи. Тук обаче идва ролята на държавата и службите, които трябва да си свършат работата, останалото са спекулации и още един забит нож в и без това издишащото ни земеделие.