Според мен нито едно от исканията на биопроизводителите няма резон. Това каза пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов минути след протеста на биофермерите. Според тях обаче той си противоречи.
 
 
„Министърът си противоречи, защото едно от тези наши искания той цитира пред медиите, като каза, че има резон и го приема. Това се отнасяше за нашето искане за създаване на консултативен съвет“, коментира Благовеста Василиева, член на Българска асоциация „Биопродукти“ пред Фермер.БГ.
 
Биопроизводителите продължават да настояват за оставката на земеделския министър, за промяна в спорната Наредба 5, както и за създаване на консултативен съвет.
 
„Няма да отстъпим нито едно от тези три искания. Очакваме разглеждане и от самия премиер Бойко Борисов“, категорична е Василиева.
 
Въпреки нанесените промени в Наредба 5, чието обществено обсъждане все още продължава, биопроизводителите смятат, че предложените изменения не са реални.
 
„Трябва изцяло да се преработи наредбата и да се създаде работеща междуведомствена комисия или консултативен съвет. Въпросът е, че трябва да има представители не само от държавните институции, но и от частния сектор, животновъдните асоциации, земеделци, търговци, преработватели, за да може да се осъществява и контрол на държавната администрация. В момента няма никакъв контрол, има самоконтрол“, каза биофермерът.
 
Днес, 12 април, биопроизводителите ще се срещнат с агроведомството, за да обсъдят Наредба 5. Възможно е обаче и да се засегнат някои от исканията на фермерите, повдигнати на протеста от вторник. От БАБ са категорични, че няма да се откажат.
 
„Ако исканията ни не бъдат удовлетворени започваме да стягаме нов протест, още по-мащабен“, заключи Василиева.