Пласирането на българската продукция от плодове и зеленчуци на румънския пазар тази година е било силно компрометирано, заяви земеделският министър Явор Гечев пред Дарик радио.

ДФЗ публикува Индикативния график за Кампания 2022

Основната причина по думите му е била опашките от тирове на Дунав мост 1 и 2. Търговските канали преживяха трудности от нов характер този сезон, различен от обстоятелствата при Covid-19. У нас и на юг, и на север имаше проблеми. Държавните акции на ГКПП „Капитан Андреево” предизвикаха сериозно задържане на камионите със стока. От друга страна, на границата ни с Дунава също се образуваха тапи. Сериозен фактор бе липсата на алтернативни маршрути към Централна Европа и Украйна.

"При това положение ги нямаше регулярните румънски потребители на плодове и зеленчуци. Заради логистичния проблем българските плодове и зеленчуци бяха замествани до голяма степен от молдовски, а Молдова е един от големите производители на тези култури”, обясни агроминистърът.

По думите му, ако един бус с продукция ще стои повече от три дни на границата, той изобщо няма да тръгне. „Освен това високите цени на горивата доведоха до това, че над 50% от оранжериите не заложиха реколти”, обърна внимание министъра в контекста на разговора за затрудненията на зеленчукопроизводителите у нас.

Явор Гечев даде информация и относно предстоящото на границата ни с Турция. В сряда (12 октомври) се очаква Министерския съвет да гласува площите на ГКПП „Капитан Андреево”, където се извършва санитарния контрол, да бъдат обявени за приоритетен обект за държавата, част от националната сигурност.

„В една от подопечните структури на Министерството на иновациите има два апарата, с които да се вдигне капацитета на националната лаборатория. Спешно се обявява и обществена поръчка по отношение на лабораторията. Държавата не е абдикирала и няма да абдикира”, заяви още министър Гечев.

Обявяването на гранични фитосанитарния контрол като национално значим, ще гарантира определени условия, пропускателен режим и охрана на териториите, на които се извършва. „Всички хора, които ще бъдат ангажирани с тази дейност там, ще минават пред предварителен допуск от Държавна агенция „Национална сигурност”, допълни земеделският министър.