По-качествен контрол на институциите, обучаващи младите и малките фермери, и обща методика за противодействие на измамите с евросредства бяха обсъдени на среща между лицензирани институции и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Скрито-покрито по стратегически

Споразумение за противодействие на измамите с евросредства ще бъде подписано между Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и институциите, които имат отношение към процедурите по провеждане на обучения и издаването на необходимите за кандидати и бенифициери сертификати.

Страните по споразумението са приели единен подход в обмена на информация. На срещата са присъствали и представители на дирекция „АФКОС“-МВР, която освен ролята на национална контактна точка с ОЛАФ, изпълнява и функциите на секретариат на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (Съвета АФКОС).

Подобряване на  контрола и оценката на качеството на провежданите професионални обучения в лицензираните институции на бенифициентите по подмерки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ и 6.3. „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, се е обсъждало на срещата.

Съгласно изискванията бенифициентите по подмярка 6.1 и 6.3 преминават задължителни курсове за професионални умения в областта на селското стопанство, ако нямат завършено средно или висше образование в областта на земеделието или ветеринарната медицина.  

Курсовете по подмярка 6.1 са с продължителност 150 часа в професионални направления "Растениевъдство", "Растителна защита", "Животновъдство" или "Ветеринарна медицина". По подмярка 6.3 кандидатите преминават курс със същата продължителност по теми „Растениевъдство и животновъдство“, „Земеделско стопанство“ или професионално направление „Ветеринарна медицина“.

Участниците в срещата са обсъдили и необходимостта от ограничаване на предпоставките за извършване на нередности, свързани с разходване на средства от бюджета на ЕС за целите на обучение на кандидати и бенефициери. 

За целта ще се разработи структуриран подход, базиран върху четирите основни елемента на процеса на управление на борбата с измамите – предотвратяване, разкриване, коригиране и наказателно преследване, уточняват от Фонда.