Спиртоварният фураж навлиза все повече в българското животновъдство като съществена добавка при хранене на животните –едър и дребен рогат добитък, свине, птици, риби.

 

DDGS (dried distillers grains) или т.нар. изсушен спиртоварен зърнен остатък се получава след премахване на етанола от ферментационните дрожди. Фуражът е с екологично чисти съставки, произвежда се от царевица или пшеница и е с много висока енергийна стойност. В съдържанието му влизат 10-15% мазнини, 40-45% неутрални фибри, 30-35% суров протеин. За разлика от повечето традиционни фуражи и храни, DDGS не съдържа ГМО. Продуктът е изцяло българско производство.Фуражът DDGS се налага като икономически изгоден продукт, защото животните, хранени с него дават по-висок прираст и се заплождат по-лесно. При лактиращитe крави, например, още на петия ден след включването на спиртоварен фураж в дажбата им, се отчита повишаване на лактацията. Покачването на млечността достига до 7-10%. Спиртоварният фураж DDGS подобрява ферментационните процеси в стомаха и усвояването на храната при непреживните животни.

DDGS се предлага на ниска и достъпна цена спрямо конкурентните храни – 480 лв./тон без ДДС, при цена на соевия шрот – около 920 лв/тон. Toй е по-добър от соевия шрот и може да го измести до 50% успешно при храненето на животни. Съдържа по-голямо количество усвоим фосфор, повече протеини, аминокиселини и влакнини. Освен това продуктът се предлага на пелети, което го прави лесен за транспортиране.


Допълнителна информация за  DDGS и употребата му, можете да прочетете в рубриката : Съвети на Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!