Да се спре евтаназирането на животните в Болярово до излизане на резултатите от втората проба. Това реши координационният щаб в Болярово днес.
 
 
Предстои да бъде направена втора проба в стадото в град Болярово, където тази сутрин министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че се е появило вторично огнище.
 
Причината е, че фермата е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. Ще се прави стриктна дезинфекция и контрол. Заповедта на директора на БАБХ за мерките в Болярово остава в сила, но изпълнението се спира до излизане на резултатите от лабораторните изследвания. Решението е консултирано с Крис де Клерк, експерт на ЕС, част от ветеринарния екип за спешни ситуации на ЕС (CVET), съобщиха от МЗХГ.
 
 
Стана ясно, че животните няма да бъдат умъртвявани, докато резултатите от пробите не бъдат потвърдени във Франция. В заседанието на кризисния щаб за чумата днес, участваха министър Порожанов, шефът на Областната дирекция на МВР в Ямбол, кметовете на Елхово и Болярово, както и много ветеринари, съобщи БНР.
 
След като днес стана ясно наличието на вторично огнище в Болярово, директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – д-р Дамян Илиев нареди със заповед принудителното убиване на животните в обекта и контактните му обекти. 
 
Още две проби се оказаха положителни. Две са стадата, в които по-рано днес се констатира  положителна проба - едното е стадото на баба Дора в Шарково, и още едно стадо в село Болярово. Преди заседанието баба Дора се срещна с Румен Порожанов и заяви, че всичките ѝ животни все още са здрави. Собствениците на фермата в Болярово също заявиха, че нямат болни животни.
 
Министър Порожанов предложи на баба Дора 100 кози дарени от козeвъд за нея, като същевременно ще получи и полагащото й се обезщетение. По регистър тя има 61 кози.
 
„Не е леко на никой, трябва да се справим с болестта“, подчерта Порожанов и допълни, че при положителните проби трябват мерки.
 
Кризисният щаб накрая реши евтаназията на животни в Странджанско да спре до официалното получаване на резултатите от лабораторните анализи. 
 
снимка: МЗХГ
 
Междувременно днес по обяд от БАБХ преведоха още 61 хиляди лева обезщетения за земеделски производители от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата.
 
Заедно с това днес европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис се срещна с български журналисти.
 
„Българското правителство постъпи правилно в ситуацията с откритите огнища на чума по дребните преживни животни. Никой не предвиди мащабите й. Налагането на мерките е необходимо от съображения за сигурност. Трябва да има стриктни проверки, стриктен контрол, включително стриктен ветеринарен контрол“, обясни Андрюкайтис, съобщи Фокус.
 
Експертът коментира още, че е твърде рано да се правят оценки на цялостната ситуация. Той подчерта обаче, че ако бъдат открити нови огнища, ситуацията ще се усложни.