Близо 9000 литра спирт, водка и ракия, маскирани като дезинфектант, са задържали митническите служители на граничния пункт Дунав мост II – Видин Калафат, съобщиха от Агенция „Митници”. Проверката установила, че по документи спиртната напитка е произведена в склад за биоторове.

Кризата с торовете 

До разкриването на нелегалната дейност се стигнало, след като митнически инспектори отклонили за проверка товарен автомобил, напускащ страната. Водачът декларирал, че превозва групажна стока за Великобритания. Митничарите се усъмнили в част от товара, описан като „хигиенен разтвор за ръце“ и разпределен в 192 туби по 20 литра с общо количество 3840 литра. 

Направена е последваща проверка, от която става ясно, че част от течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса, с мирис на водка, а друга - 41,3 градуса, с мирис на ракия. Количествата са задържани.

На следващия ден инспекторите от Русе проверили обекта, посочен в документите на товара като производител – цех за биоторове и дезинфектанти в област Габрово. Открили близо 5000 литра течност – част от нея в два куба с вместимост 1000 литра, а останалата - в туби с етикети с надпис „хигиенен разтвор за ръце“. 

Според данни на служители в обекта течностите представляват денатуриран (негоден за консумация) спирт и дезинфектант. Направените лабораторни проби обаче показват, че така нареченият „хигиенен разтвор за ръце“ е неденатуриран етилов алкохол, годен за консумация с алкохолен градус 67,6%. 

Пробите от представения като денатуриран спирт показват, че това също е годен за консумация неденатуриран етилов алкохол с градус 95,5%. Акцизната стока е иззета от митническите органи, а по двата случая са образувани досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Видин и Районна прокуратура-Габрово. Работата по случаите продължава.