При специализирана операция на полицията и Областната дирекция на фонд "Земеделие" – Ямбол е установена злоупотреба със субсидии в козеферма, съобщиха от полицията в Сливен.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

На 18 август полицаите и инспекторите направили проверка на животновъден обект в село Селиминово. По време на акцията станало ясно, че в регистрираната ферма няма налични животни.

По документи в стопанството са заявени 180 кози за подпомагане по директни плащания за стопанската 2022 година пред Държавен фонд „Земеделие”. 

По случая се водят разследване и две проверки на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“- ОД на МВР. В хода на акцията са извършени няколко проверки в обекти на територията на Районно управление - Сливен и Районно управление - Твърдица.  Специализираната операция е с цел установяване на нарушения и престъпления, свързани с усвояване на евросредства.

Преди дни в Благоевградско също беще установен опит за източване на европейски субсидии. Управител на дружество подал неверни данни в общинската служба по земеделие. След административни проверки обаче станало ясно, че за 39 земеделски блока с обща площ от 28,2 ха липсва географско покритие между заявените за подпомагане площи и регистрираното правно основание за ползване.