Специализираният наказатален съд отказа да освободи от ареста Миню Стайков. Бизнесменът е в ареста от година и половина, а адвокатите му настояваха той да излезе заради влошено здравословно състояние. 

Грудев уволни четирима служители на Фонда


Стайков, който е обвинен за участие в организирана престъпна група за акцизни престъпления, отново пристигна в съдебната зала в инвалидна количка. Адвокатката му Ана Попова, съобщи че клиентът й е на антидепреисанти, а освен това има анемия и урологично заболяване. Съдът обаче не прие мотивите на защитата на Стайков и реши, че той може да получи лекарска помощ в столична болница, ако това се наложи. 

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г. Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. 

Повдигнаха обвинения на петимата задържани от Фонда

Последва повдигането на обвинения към Миню Стайков и за данъчни престъпления. Заради тях собственикът на "Винпром Карнобат" прекара няколко месеца в ареста. Малко преди изтичане на крайния срок за задържането му, се появиха и обвиненията за земеделските фондове. Заради тях прокуратурата поиска отново арест, а съдът го одобри.

С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лв. при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.