Специалната обвързана подкрепа за планинските райони през следващия програмен период, която ще е с облекчени за производителите условия, ще може да се прилага само в стопанства до 1,5 ха, става ясно от последния вариант на интервенцията, обсъждан в Тематичната работна група по изработването на Стратегическия план.

За първи път: Обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци в планински райони

Нововъведеното подпомагане бе предложено в последните дни на 2020 година. Идеята е целево да се осъществи подкрепа за доходите в стопанства от сектор “Плодове и зеленчуци“ в планински райони, която да доведе до увеличаване на тяхната конкурентоспособност, повишаване на нивото на специализация и подобряване на тяхната пазарна ориентация. 

В последния представен от земеделското министерство текст на интервенцията обаче става ясно, че критерии не са само местоположението и допустимите култури на стопанството, а и неговата големина. Финансиране ще се получава само за площ от 15 дка.

Направени са някои уточнения за и културата фасул. Тя може да бъде заявявана само по една от интервенциите за обвързано подпомагане на доходите - за протеинови култури или за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони.

Тъй като се заявява, че в новия програмен период ще продължи подкрепата за производителите на протеинови култури, включително за производството на фасул, производителите на културата ще трябва да си изберат коя помощ да ползват.

Размерът на подпомагане по обвързаната подкрепа в планинските райони ще се определя с оглед постигането на задоволителна добавка към по-високите нужди от подкрепа на доходите на земеделските стопани в секторите с ниска рентабилност, стимулиращ ги да продължат земеделското производство, да повишат конкурентоспособността си и подобрят пазарната си ориентация, завяват от аграрното ведомство и учвряват, че:

„При определяне на подпомагането са взети предвид трудностите и спецификите на земеделските стопанства, намиращи се в планински райони и са облекчени изискванията, на които следва да отговарят фермерите, за да получат подпомагане в сравнение с останалите схеми за обвързано подпомагане на доходите в сектор производство на плодове и зеленчуци“.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg