Подобно на електрическата ограда, специална яка ще пази овцете срещу нападение от вълци. Тя е изработена от платно, по което протича електрически ток. Снабдена е с мобилна батерия, която служи като източник на захранване, пише Agrarheute.

Продължава хайката за вълци във Варненско

Яката е напълно безопасна за овцете и е тествана многократно за пригодност.

През последните две години в Германия има многократни съобщения за нападнати от вълци стада. Обект на атаки са още понита и говеда.

Само преди няколко седмици, въпреки всички мерки за защита на стадото, повече от 60 овце от него загинаха при нападение на вълци в Долна Саксония. Това отчайва фермерите.

Част от тях обаче са скептично настроени към яката за овце. Те се опасяват, че атаките ще продължат. Може да не завършват със смърт на животните, но ще провокират излишна паника и бягство на подплашеното животно.

Случай от Шлехинг в Горна Бавария показва за какво става дума, когато животните се паникьосат. Стадо млади говеда събори три огради от бодлива тел, хукна към пропаст и падна от 50-80 м височина. По свидетелства на местните то е било подплашено от вълк.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъди алармират: Вълци нападат ферми във Варненско

Бъдещето на пашата: Виртуални огради