В момента се провежда специализирана полицейска акция в ДФ "Земеделие". Акцията е във връзка с разследване, което се води в СГП от Специализираното звено за разследване на злоупотреби със средства на Европейския съюз по Програмата за развитие на селските райони.

 

Разследващите започват работа след сигнал, подаден от новото ръководство на ДФ „Земеделие" още през септември 2009 г. във връзка с проверките за конфликт на интереси срещу шест служители на фонда.

 

От пресцентъра на ДФ "Земеделие" потвърдиха, че се провежда акция на полицията съвместно с прокуратурата. От фонда заявиха, че ще окажат пълно сътрудничество по време на операцията. Те не пожелаха да коментират кои 6 служители на фонда се разследват, тъй като тече досъдебно производство.

 

По думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, проверката е израз на политиката на новото правителство за борба с корупцията и прозрачност при управлението на средствата от еврофондовете. „За пореден път декларирам, че новото ръководство на МЗХ и ДФ „Земеделие" ще прояви нулева толерантност към всеки опит за злоупотреби и измами", подчерта министърът. Той уточни, че от страна на министерството и фонда се оказва пълно съдействие на полицията, ДАНС и прокуратурата.

 

Според добре информиран източник на Фермер.БГ подобна акция в момента се провежда и в няколко консултански компании, за които има съмнения, че са участвали в схемите заедно с бившите служители на ДФЗ.