Няма панацея за опазване на доматите от най-опасните заболявания, които често унищожават и растението, и плода. През пролетта обаче може да се вземат подходящи мерки, с които стопаните до голяма степен да решат проблемите, казват специалисти.

През март отварят приема за борба с доматения молец

Едни от най-неприятните поражения върху растенията се нанасят от вирусни инфекции.

„Миналата година на определен участък имах проблем с доматите. Листата на растенията и самите плодове се покриха с петна. После самото растение започна да изсъхва. Колега ме посъветва да ги изкореня и да ги изгоря. Направих го и изглежда успях да спася останалите.

Сега обаче се притеснявам, защото прочетох на много места, че тези симптоми отговарят на вирусно заболяване и ме е страх дали няма да порази и новите насаждения. Това ще касае и реколтата, на която разчитам, за да изкарвам не само моята прехрана”, разказва за неволите си Димитър Георгиев, който отглежда домати на голяма площ на полето.

Притесненията му са основателни, защото е известно, че сред най-сериозните заболявания са вирусните. Те се пренасят чрез семената, от неприятели или чакат растението в почвата, обясняват специалисти.

Почвата е изключително важна. Обработката трябва да е направена на достатъчна дълбочина и ако стопаните са пропуснали есента да го направят, сега имат време да се поправят. Препоръчително е също по възможност да се третира с препарати срещу листни въшки, трипси, цикадки, нематоди, тъй като те са сигурни преносители на вирусите. Другото важно правило е да се засажда доказано незаразен разсад”, съветва агроном Дамян Петров.

Иначе вирусните заболявания по домата нанасят сериозни щети. При тютюневата мозайка първо листата се изпъстрят с характерни бледозелени и тъмнозелени петна, които наистина изглеждат като мозайка. По-късно болестта засяга и плодовете, по които се появяват бледожълти петна с характерна форма.

Професионално торене на домати отглеждани на открито

Друга вирусна болест, която съсипва културата, е жилковата некроза. Тя буквално съсипва цялото растение. Първо върху листата и плодовете се появяват тъмнокафяви петна, а след това целият стрък изсъхва.

Вирусно заболяване, което също е много опасно за доматите, е столбур. Още след заразяването растението има характерни изменения, които могат да бъдат разпознати. Листата са големи и деформирани, а плодовете са дребни, бледи и са без семена.

Болестите се причиняват от вируси, които обикновено се пренасят от листните въшки, трипси, цикадки, нематоди, заразени семена, посадъчен материал, почвата чрез допир и други. При тютюневата мозайка по листата се виждат бледозелени и тъмнозелени мозаечни прошарвания, по плодовете - бледожълти напетнявания.

При краставичната мозайка по листата се наблюдава мозаечно прошарване с деформиране. Жилковата некроза може да унищожи напълно посева. Вирусът е вариатет на краставично-мозаечния. По листата, стъблата и плодовете се появяват тъмнокафяви некротични петна и ивици, растенията впоследствие изсъхват.

При доматената бронзовост вирусът предизвиква появата на бледи до бронзови ивици по листата, плодовете - жълто-кафяви закръглени петна и пръстенчета, по стъблата - кафяви некротични петна. Болните от столбур доматите са с издребнели, деформирани листа, уголемени и сраснали чашечни листа, плодовете са дребни, ръбести, бледи, без семена.

„Обработката на почвата може да помогне и срещу едно от най-сериозните бактериални заболявания - фузарийното увяхване на доматите. Освен изорана дълбоко, почвата трябва и да се прекопава. При тази болест също трябва да се внимава и за киселинността на пръстта. Доказано е, че при рН 6,5-7,0 болестотворната гъба се развива много по-бавно, отколкото в по-кисела среда”, обяснява специалистът.

Стопаните трябва да имат предвид, че болестта се развива видимо, чак след като растението е дало плод. Изглежда буквално като попарено и това е естествено, защото то загива от токсичните вещества, които се освобождават в него от болестотворната гъба и които буквално предизвикват разпадане на тъканите на растението.

В по-късен етап борбата с тези заболявания може да продължи с препарати за растителна защита. Това третиране обаче трябва да се направи задължително в сухо и топло време.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад

Отглеждане на ранни домати в полиетиленови оранжерии

Бели листни петна по доматите