За кравите топлинният стрес е факт, когато температурата на въздуха за дълго надвишава нормалните за съответния регион градуси, твърдят специалистите.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

„Проблемът идва от неспособността на организма им да се справи с терморегулацията самостоятелно и при по-силно нагрятия въздух температурата на самото животно се повишава. Ако стопаните забележат, че някое добиче диша учестено с изплезен език и избива пяна на устата, могат да са сигурни, че става дума за прегряване. Трябва незабавно да се вземат мерки, защото изходът може да е и летален“, обяснява ветеринарят д-р Цветан Ценов, който от години практикува в Северозападна България.

Ако това се случи докато животното е на паша, трябва незабавно да се намери сянка и още по-добре вода, но тя не трябва да е изворна, защото е прекалено студена за претопленото животно. Освен да пие от нея, препоръчително е да се намокрят внимателно главата и гърдите и то да остане на сянка до стабилизиране на състоянието.

„Аз например правя това, което съм запомнил от баща си и дядо си. В такива горещи дни извеждам животните на открито да пасат само от 8 до 10-11 часа най-късно и после с цялото стадо отиваме под сенките на върбите до едно вирче на реката. Излизаме от там чак следобед като захладнее.

Иначе може да уморим някое животно. Не се е случвало на мен, но съм го чувал от баща ми. Разказвал ми е дори някога в такива дни как са водили кравите на нощна паша. Сега ние не го правим, но аз съм си намерил моя начин да се справя с такива дни като тези, в които температурата скача даже над 35 градуса на открито“, разказва пастирът Богдан Бончев.

Факт е, че при прегряване на животното с повече от 2 градуса то губи ориентировъчния си рефлекс – спира да реагира на внезапен шум и светлина. Не възприема команди и даже това, че насекомите го хапят. Нарушена е координацията на движенията, а походката става неуверена и вяла. Според специалистите това е последният момент, в който на животното може да помогне пастирът чрез промяна на неблагоприятните условия.

След това ще е нужна спешна намеса на лекар, защото се появява задух, който забавя пулса. Малко  по-късно следват спазми и животното умира било от самото задушаване, било от спиране на сърцето. В това състояние чрез инжектиране на камфор да спаси животното може само ветеринарят.