След сухото лято на 2020 г. стопаните в Северозападна България много се надяваха на обилни есенни дъждове, но такива липсват засега.

Фермер изобрети конуси, за да увеличи реколтата си

„Всички овощари отлично знаем, че плодните дръвчета като ябълката, дюлята, крушата върху дюлева подложка не понасят засушаване и то в този период. Затова се надявах, че поне сега природата ще ни помогне. Имам и сливи, които уж не са толкова взискателни към влагата, но при положение че земята наоколо си стои нацепена, вече мисля, че и с тях ще имам проблем.  

Цяло лято беше суша, а сега се оказва, че и през ранните есенни месеци няма дъжд. Превалява от време на време, но то си е нищо. На растенията точно сега им е нужен запас от влага, за да дадат добра реколта догодина”, разказва Свилен Стефанов, който гледа овощна градина.

Стопанинът е категоричен, че ситуацията, в която е попаднал, го кара вече да търси начин да полее поне част от дръвчетата, а за догодина ще направи всичко възможно да осигури напояване за цялата си градина.

„Влагозапасяващата поливка се прави по принцип в ранна есен, т.е. точно сега е времето. Важно е обаче овощарят да спази едно златно правило – да полива умерено, да го направи еднократно и то след прибиране на последната реколта по време на листопада и в никакъв случай да не полива младите фиданки през есента, защото иначе те са застрашени от измръзване”, обяснява агроном Валя Петрова.

Ако дръвчетата не са торени есенно време през последните 4-5 години, точно сега заедно с поливката е добре да се внесат и някои от важните подхранващи вещества. Стопаните трябва да имат предвид и това, че когато се тори и полива едновременно, количествата торове трябва да са по-големи от обичайното, а около ствола на дървото трябва внимателно да се разкопае, за да може да поеме и водата, и подхранващите вещества. Малко преди студовете, за да се предпазят корените, е най-добре тези ямки старателно да бъдат покрити с изсушени треви или мулч.