Какви са подходящите растителнозащитни практики срещу болести и неприятели по лозята, ще научите от видеолекцията на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) – Ямбол, и Аграрен университет – Пловдив.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Лекторът доц. д-р Боян Сталев подробно обяснява работещи и актуални методи за борба с неприятелите в лозовите насаждения, като разяснява и средствата за сигнализиране на болести и неприятели по плододаващите лозя. За прогнозиране и изготвяне на растителнозащитен план той препоръчва ползването на модел в стопанствата, който се базира на данни от метеорологични станции, които изследват влажността на въздуха, почвата, температурата чрез различни датчици на различни дълбочини в почвата. 

Наличието на подобна станция, ще ви помогне изключително много във войната с неприятелите”, убеден е експертът. Той представя българска фирма като оптимален вариант за фермерите, които нямат голяма финансова възможност. Тя работи с роуминг карти и регистрация в сайта ѝ осигурява достъп не само до личните масиви, а и до тези на територията на страната и съседни нам страни.

Видеолекцията включва и разяснения за подходящи лозови формировки, приложение на зелените резитби и други. Ще добиете теоретико-практически познания за необходимите ръчни и механизирани операции при отглеждане на лозя, както и информация за средствата за борба с икономически важните болести и неприятели в плододаващите лозови насаждения. 

В края на видеото има дискусионна част с въпроси на лозари. Доц. д-р Боян Сталев споделя още, че помага на гроздопроизводителите да увеличат площите си с десертно грозде, които през последните години намаляха значително. Вижте повече във видеото.