Консултативният съвет по животновъдството в област Хасково ще проведе извънредно спешно заседание във връзка със съмненията за наличие на заболяването Заразен нодуларен дерматит, съобщи за Фермер.БГ председателят на Областния съвет Петър Митев. 
 
Заседанието ще се проведе в петък (15 април 2016 г.) от 11 часа в Областната дирекция Земеделие – Хасково. 
[news]
Трябва да се набележат и предприемат спешни мерки и да започне пръскане срещу насекомите-преносители на заразата, посочи Митев.
 
Фермер.БГ припомня, че две говедовъдни ферми в Хасковска област са със съмнения за наличие на Заразен нодуларен дерматит. Те са в димитровградските села Черногорово и Воден. Именно там общо около 100 животни са показали клинични признаци на заболяването нодуларен дерматит - 70 животни в едното стопанство и между 20-30 животни в другото. 
 
По информация за Фермер.БГ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към момента все още болестта не е потвърдена, взети са проби и се очаква потвърждение от лабораторните изследвания. 
 
Болестта Заразен нодуларен дерматит е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. 

Очаквайте подробности!
 

София БЕЛЧЕВА