Спешна работна среща с премиера и земеделския министър поискаха и свиневъдите. Писмо за такава е изпратено от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ) и Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ), чиито членове отглеждат над 95% от свинете у нас.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

"Искането ни е във връзка с тежката ситуация с цените на суровините, фуражите, поевтиняването на живите животни и икономическата ситуация, в която се оказахме след Африканската чума по свинете (АЧС), COVID-19, инфлацията в световен мащаб, сегашните рекордни цени на зърното. В момента положението е много сериозно”, заяви пред Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

По думите му голяма част от производителите са изправени пред риск от фалит. Междувременно АЧС се удари с нова сила индустриалното свиневъдство у нас. Свинеферма с 13 000 животни бе засегната от заразата.

„В средата на 2019 г. Африканска чума по свинете (АЧС) проникна в промишлените предприятия в България и за кратък период от време нанесе значителни щети, като за по-малко от година 25% от българското свиневъдство беше заличено, припомнят в писмото браншовите представители и хронологично описват проблемите на пазара и цените вследствие на чумата, както и допълнителното влошаване от COVID-19.

В края на 2020 г. и началото на 2021 г. по-голяма част от българските свиневъди успяха да възобновят производството си, инвестираха много средства в допълнителна биосигурност и резултатите от това се видяха в средата на 2021 г., когато Европейската комисия одобри смекчаването на мерките, като почти всички индустриални производители преминаха от част III в част II. 

Асоциациите: Въпреки положените усилия и до ден днешен някои оператори, спечелили делата си за обезщетения за АЧС срещу държавата и БАБХ на последна инстанция, още не са ги получили независимо от изтеклите законови срокове.

В писмото с искане за среща са посочени данни от Националния статистически институт (НСИ) за периода от 2015 г. до второто тримесечие на 2021 г., от които е видно, че индексът на цените за производство постоянно се покачва, като при сравнение на второто тримесечие на 2020 г. спрямо 2021 г. цената на свинете е намаляла с 17,4%, докато горивата и електроенергията са се покачили с 18,5%. Средната брутна заплата в България също се е увеличила с 12%, а производството в сектор животновъдство намалява

По данни на НСИ за сектор свиневъдство цените на основните суровини за фуражи са се покачили с над 30%, а цената на най-продаваните свине от 80-110 кг е паднала с повече от 10%. 

„Тези данни показват, че тежката световна икономическа ситуация и водената погрешна политика от страна на нашата държава не благоприятстват сериозното развитие на сектора, а напротив. Това е видно от процента на задоволяване на местния пазар с продукция, а той е около 40%. Останалите количества – 60%, се доставят чрез внос главно от Западна Европа, припомнят свиневъдите и подчертават:

"За последните няколко години сектор свиневъдство не е получил никаква помощ освен договорената „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“. Трябва да отбележим, че през 2020 г. беше изплатена само половината от сумата, договорена с държавата, с извинението за пандемията от COVID-19.

От АСБ и АИСБ призовават да се начертаят и осъществят мерки за подпомагане на сектора, като:
  • спешна финансова държавна помощ;
  • намеса на Държавен резерв чрез Софийска стокова борса (каквото беше предложено и от колегите им от птицевъдния сектор);
  • безлихвени кредити от ДФЗ или нисколихвени кредити от Българската банка за развитие;
  • изплащане тази година на всички обезщетения на спечелилите дела срещу БАБХ;
  • увеличаване на средствата по „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ за следващия програмен период;
  • контакти на европейско ниво и обсъждане с другите министри на земеделието в Съвета по земеделие и рибарство относно количествата суровини за фуражи, които изцяло задоволяват вътрешния пазар на общността и биха могли да останат на него, като се предлагат на по-поносими и стимулиращи цени. 

"В средносрочен аспект бихме искали да призовем за изработване на балансиран и устойчив стратегически план (за поне 20-30 години напред) за развитие на сектор селско стопанство, и в частност стимулиране на развитието на сектор свиневъдство, който да бъде заложен за изпълнение независимо от политическите турбуленции и промени и да бъде защитаван от експертите и специалистите в МЗХГ, обобщават на финал браншовите представители от АИСБ и АСБ.